TÉRSÉGI KULTURÁLIS ADATBÁZIS

 

VI. TURIZMUS

Épített örökség - egyébb turisztikai vonzerő

Látnivalók, nevezetességek (természeti értékek, épített örökség)

Természeti értékek

hely

megnevezés

rövid leírás

Hosszúhetény

Bánáti Bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. Banatica)

A bánáti bazsarózsa növényritkaság, egész Európában csak a Baranya megyei Zengő gerincén található meg. Fokozottan védett: Természetvédelmi értéke 250.000 Ft. A népnyelv által nemes pünkösdi rózsának nevezett növény, április közepétől nyílik Hosszúhetény közelében. (Nagymező, Hármas-hegy, Zengő) A virágba borult, pompázatos hegyoldalak minden évben vonzzák a környékre látogatókat.
Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa Pécstől északkeleti irányban. Magassága 682 méter. Déli szomszédja a Hosszúhetény fölé magasodó Hármashegy. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura és triász kori mészkő.

Zengő

Középkori neve: Vas-hegy. A lábainál elterülő mai és egykori települések: Hosszúhetény, Kisújbánya, Pécsvárad, Pusztabánya, Püspökszentlászló, Zengővárkony, Zobákpuszta. Csúcsán beton kilátótorony található, amelynek tetejéről ritka panoráma nyílik a Dunántúl déli részére.

Zengő-vár

A beton kilátótoronytól, alig száz méterre találhatók a Zengővár ma is jól látható romjai. Néha magát a csúcsot is Zengővár néven említik. Fokozott jelentőségű régészeti lelőhely. A zengővár részben Hosszúhetény, részben Pécsvárad közigazgatási területére esik. Első tudományos felmérését 1992-ben Nováki Gyula és Sándorfi György készítette el. A várrom középkori, a szakemberek szerint már a rómaiak katonai őrhelyet építhettek ezen a stratégiai fontosságú helyen.
A Hármashegy a Mecsek hegység második legmagasabb hegye (603 méter), amely Hosszúhetény fölé magasodik. Nevét látványosan szabályos alakjáról kapta: három csúcsa van, amelyek közül a középső magasabb, a két szélső pedig valamivel alacsonyabb és közel azonos magasságú.

Hármashegy

Meteorológiai megfigyelő állomás működik, melynek segítségével biztosítják a jégeső elhárító tevékenységet. A Hármashegyet a
Duna Dráva Nemzeti Park és az európai uniós
Natura 2000 környezetvédelmi terület is magába foglalja.

Püspökszentlászló

A Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet része. Püspökszentlászló a Zengő hegy északi oldalának szűk völgyében, a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetben található település. A kikapcsolódni és túrázni vágyók paradicsoma. Fekvése miatt csak az út egyik felére tudtak lakóházakat építeni. Az utca végén található a kastély és a kápolna, melyet 1797-ben, gróf Esterházy Pál László pécsi püspök emeltetett. A csodálatos építményt hatalmas ápolt, hat holdas arborétum veszi körül, melyet Hettyei Sámuel püspök létesített. Közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik.

Kisújbánya

Kisújbánya a „magyar Svájcnak" is nevezett kelet-mecseki tájvédelmi körzet közepén, egy festői szépségű völgyben található. A falun patak folyik keresztül, és több forrás is található a területén. A helyileg védett településkép a klasszikus sváb faluképet őrzi, ezért itt nemcsak a szép táj gyönyörködteti a látogatót, hanem a hagyományos sváb porták ihlette időutazás is. Szent Márton európai kulturális útvonal része. Közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik.

Kárász

gombaismerő túra

 

Kárászi Körséta

(mint hagyományosan megrendezett települési program)

Péterfay József erdészeti emlékhely

 

Kálvária

 

Komló

Sikondai tó

A sikondai horgásztavak a vízi élővilágba való bepillantásra adnak nagyszerű lehetőséget.

Sikondai tanösvény

A tanösvény az erdei környezet megismerését segíti elő.

Köblény

Római Katolikus Templom

1799-ben épült.

Liget

Gyönyörű természeti környezet

A település egy erdőkkel körülölelt völgyben fekszik, mely kirándulóhelyekben gazdag. A vadászat jellemző a közeli erdőkben.

Magyarhertelend - Barátúr

termálfürdő

termál víz

Mánfa

Életfa

Fábián Béla u.
Az életfa pályázati segítséggel 2011-ben került felavatásra. Minden növényi ábrázolás közül az életfa, más néven világfa, a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra.

Máza

Duna-Dráva Nemzeti Park

Természeti érték megnevezése: erdő, kirándulóhely, turista útvonal

Szászvár

Növényegyedek

Védett hársfák a Faluház udvarban.
Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet,
Vörösfenyők.

Fészek, táplálkozóhely

Gólyafészek a Május 1 téren.
Vadaknak kihelyezett etetők az erdős területeken.

Vékény

Csöpögő-völgy

kedvelt turistaútvonal

Vékényi horgosok

kedvelt turistaútvonal

 

Épített örökség - egyébb turisztikai vonzerő