Magyarszék a Mecsek- Hegyhát völgykatlanában helyezkedik el. A község környezete igen változatos képet mutat. Erdők, szántóföldek, legelők között, gyönyörű tájon fekszik az önmagában is igen takaros település. Magyarszék már az Árpád-korban is lakott volt. Mai formáját Németszék, Magyarszék és Kishertelend összevonásával érte el.
Magyarszék legfőbb látványossága az 1758-ban épült, barokk stílusú római katolikus templom. Mind a plébánia, mind pedig a Szentháromság-szobor műemlék jellegű, védelem alatt áll.
A helyi Faluházban sokszínű kulturális élet zajlik, ahol a progamok között nem csak a magyarszéki, hanem a környékbeli falvak lakói is találhatnak kedvükre valót. A község hírnevét a Német Ifjúsági Fúvószenekar mellett a nyugdíjas Énekkar, a Színjátszó Kör és a Borrend Egyesület öregbíti.
Magyarszék egyik legrangosabb rendezvénye, a „Széki Szalma Feszt”, avagy Jakab-havi Folklór Fesztivál, mely hazai és határon túli hagyományőrző csoportokat vonultat fel a gazdag programokon belül. Nagy hagyományai vannak még a Magyarszéki Nyár Program-
sorozatnak is. Ezen belül kerül megrendezésre a méltán nevezetes Széki szüret is. Egyéb fontos rendezvények a családi Majális és a Fúvóstalálkozó.
A településen német nemzetiségi iskola, óvoda és könyvtár is üzemel.
Magyarszéken a falusi turizmus egyre erősödik, köszönhetően a gyarapodó magánszálláshelyeknek.


Magyarszék Önkormányzat
7396 Magyarszék, Kossuth u. 33.
Tel.: 06-72/390-711
Fax: 06-72/390-712
www.magyarszek.hu


Térkép