A kitűnő levegőjű község a Mecsek keleti részén terül el. Magyaregregy Baranya egyik legszebb környezetében fekvő helysége. A településre máig jellemző az erdőművelés.
Művelődési ház a községben 1984-től üzemel, a falu könyvtára is ebben az épületben kapott helyet. Magyaregregy helytörténeti anyaga 1997-ben került a Házba. A gyűjtés, mely Csernavölgyi Endréné vezetésével zajlott, 1985-ben fejeződött be. Az azóta bemuta tásra került kiállítást mezőgazdasági és háztartási eszközök, szobaberendezés, iskolatör-
téneti emlékek alkotják. A Művelődési Házban ezen kívül az 1930-as évekből származó, eredeti állapotában megtartott mészárszék és konyha is megtekinthető. A faluban 2007 júniusa óta strandfürdő üzemel. A falu közepén található a zarándokok által szívesen
látogatott, 1867-ben épült katolikus templom Szent-kúttal és Kálváriával.
A falu legfontosabb idegenforgalmi nevezetessége Máré vára, mely a XIII. században épült, gótikus stílusú épület. A XVI. században újjáépítették, majd az 1960-as években felújították. Az épületet 1316-ban Károly Róbert adományozta dicső vitézének, Bogár Istvánnak. A törökök 1543-ban elfoglalták, őrséget állomásoztattak benne, ami után az épület négyszáz évig gazdátlanul állt, majd egy 1960-as felújítás során reneszánsz kori maradványok kerültek elő. A vártól induló turistautakon egyéb látványosságokban is gyönyörködhetnek az ide látogatók. Ilyen a Cigány-hegyi kilátó, a Pásztor-forrás, a Pusztabányai vadászház és a rekonstruált üveghuta.
A település fontosabb rendezvényei közé tartozik a már hagyományokkal rendelkező Falusi Ízek Fesztiválja, a júliusban tartott Falunap és Búcsú, valamint az Egregyi Szüret.
Magyaregregy első kőtemploma 1867-ben épült fel és egy 1859-ben épült fakápolna helyén áll. A katolikus templomot évről évre számos zarándok keresi fel.
A község aktívan részt vesz a falusi turizmusban. 11 portán fogadnak vendégeket, gazdasági társaságuk a Márévár Környéki Vendégfogadók Egyesülete.


Magyaregregy Önkormányzat
7332 Magyaregregy, Kossuth u. 73.
Tel.: 06-72/390-534
www.magyaregregy.hu


Térkép