A kistérségi falusi turizmus kedvelt célpontja a Zengő és Hármashegy lábánál fekvő Hosszúhetény.
A falu középkori templomának helyén 1733-ban kezdték el építeni a barokk stílusú katolikus templomot. Az épületet 1740-ben szentelték fel Szent Miklós tiszteletére. 1907 óta Szűz Mária névre keresztelt kápolnával is büszkélkedhet a település.
Hosszúhetényben ígéretesen fejlődik a falusi turizmus. A faluba a szállási és üdülési lehetőségek mellett a kitűnő bor, a Hetényi Szüret és az évente megrendezésre kerülő Hetényi Talicskaolimpia- Nemzetközi Talicskatoló Verseny is vonzza a látogatókat. A település számos kultúrcsoporttal büszkélkedhet, ilyen többek között a Hosszúhetényi
Népi Együttes, az Ifjúsági Fúvószenekar és a Daloskör.
Az erre a környékre látogatók a Hosszúhetényhez tartozó két üdülőfaluban - Püspökszentlászlón és Kisújbányán - kereshetik a felfrissülést.


Püspökszentlászló

A ma már Hosszúhetényhez tartozó falu 3km-es távolságra található Heténytől. A török alatt a falu elnéptelenedett, majd 1760 körül érkeztek meg az első német telepesek.
Bekötőutat nem építettek a faluhoz, ezért az lassan újra elnéptelenedett. Az elmúlt években ismét felélénkült az érdeklődés a falu iránt, ugyanis Váczi Jenő jezsuita atya vezetésével 1995-ben megnyílt az Életrendezés Háza, ahova nagy számmal érkeznek
vendégek, különösen vallásos fiatalok. A falu kápolnáját 1725-ben szentelték fel Szent László tiszteletére. Újkori templomuk barokk stílusban épült. A templom mellett található klasszicizáló-barokk stílusú kastélyt 1790-ben Pál László építtette. A kastélyhoz tartozó
fazsindelyes kápolna igazi ritkaság, Püspökszentlászló egyik fontos látványossága.
Hettyei Sámuel püspök 1898-ban rendbe hozatta a kastélyt, valamint a kastélyparkban hat holdas arborétumot létesített. Ezen kívül ő volt az is, aki elhelyeztette a domboldalban álló gyönyörű Szent László szobrot.
Falusi turizmus keretében több kitűnő szálláshelyet is találhatnak az ide látogatók.


Kisújbánya

Kisújbánya 11km-re található Hosszúheténytől, ahova közigazgatásilag tartozik. A falut német telepesek alapították a XVIII. században, lakói üvegkészítéssel foglalkoztak. A településen 1760- tól 1809-ig üveghuta működött. A 70'-es évekre a német őslakosság elvándorolt a faluból és bár házaikat magyar és külföldi üdülők vették meg, megőrizték az eredeti építészeti formákat.
A faluban panzió és kulcsosház is működik.


Hosszúhetény Önkormányzat
7694 Hosszúhetény, Fő u. 166.
Tel: 06-72/590-000
Fax: 06-72/490-814
www.hosszuheteny.hu

www.puspokszentlaszlo.hu

www.kisujbanya.hu


Térkép