Baranya megye második legnagyobb városa a Keleti-Mecsek gyönyörű zöld ölében helyezkedik el.
A fiatal város történelmi gyökerei messzire nyúlnak vissza, hiszen a II. századból származó római kori leletek kerültek napvilágra a város építése során.
A település jövője szempontjából jelentős esemény az 1812-es esztendőhöz kötődik, amikor a Komlót körülvevő dombok egyikén kőszenet találtak. A komlói szénbányászat "atyja" Jánosi Engel Adolf 1898-ban nyitotta meg az első igazán jövedelmező függőlege sen mélybe hatoló aknát, amelyet feleségéről Anna-aknáknak nevezett el.
Komlót a bányászat tette várossá és éltette a bányaüzemek egymást követő bezárásáig. Több mint 100 év után, 2000-ben a mélyművelésű bányászat megszűnésével, az utolsó csille felszínre hozatalával a város gazdasági életében visszavonhatatlanul új korszak kezdődött.

A város kulturális életének színterei a József Attila Könyvtár, a Színház- és Hangverseny- terem és a Közösségek Háza, ahol szakkörök, klubok, énekkarok, kulturális, művészeti és színjátszó csoportok működnek. A Helytörténeti Múzeum a bányászat fotókkal, tárgyak kal illusztrált történetének bemutatása mellett a település fejlődésének dokumentumai val áll a látogatók rendelkezésére.
A Természettudományi Gyűjtemény a lepkefélék,
rovarok mellett gazdag kőzetanyag és kőzetminta-gyűjtemény birtokosa.
A város rendezvényei közül a legjelentősebbek:
- az 1972 óta kétévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál
- Déli Kapu Európa Nap - Örökség Fesztivál
- Megyei Felnőtt Néptánc Fesztivál
- Top Art Tófesztivál, melynek a sikondai tószínpad szolgál helyszínéül
- a bányásznapok hagyományait megőrző Komlói Napok rendezvénysorozat.

Komló idegenforgalmi vonzerejét a gyönyörű természeti környezet, a gazdag kulturális programok és a sajátos mikroklímájú völgyben található Sikonda jelenti, ahol a strandolás mellett lovaglási, sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.
Komló fiatal város, mégis az országban, sőt Európa több országában is ismert kultúrájáról, vendégszeretetéről.


Komló Város Önkormányzat
7300 Komló, Városház tér 3.
Tel: 06-72/584-000
Fax: 06-72/584-005
www.komlo.hu

www.sikonda.hu


Térkép