2017.09.05.

Amikor 1972-ben, az országban talán elsőként gyermekkórus fesztivált rendeztek Komlón, bizonyára nem tudták, lesz-e folytatás. Később rendszeressé és – a szigorú zsűrizés miatt is – híressé vált ez a találkozó, így 2013-ban talán senki nem gondolta, hogy négy évet kell várni a következő találkozóra. Már-már úgy tűnt, hogy nem is sikerül újra megszervezni a fesztivált, ám Polics József polgármester és dr. Udvardy György püspök úr gondoltak egy merészet, és Tóth Feri bácsival illetve Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úr védnökségével újra életre keltették a fesztivált. Ehhez azonban kellett egy új szervezőgárda is. A fesztivál művészeti vezetőjének dr. Lakner Tamást kérték fel, aki óriási lendülettel látott munkához. Segítségére voltak a Közösségek Háza munkatársai Horváth Éva fesztivál-titkár asszony vezetésével, valamint Krausz Bernadett, a Kodály Zoltán Gyermekkórus Alapítvány kuratóriumi titkára. Támogatást kaptak az EMMI-től és az MMA-tól is. A fiatal csapat fiatalos, XXI. századi lendülettel és képzelettel látott munkához, így jöhetett létre újra, egy nagyon színvonalas, pörgő, sok programmal színesített gyermekkórus találkozó.

 A kilenc meghívott énekkar két kategóriában versenyzett, külön a kicsinyek és a nagyobbacskák (nagyjából alsó tagozat és felső tagozat megosztásban). Sajnos a nagyoknál egy kórus az utolsó pillanatban visszalépett, így nyolc énekkart hallhatott a közönség és a zsűri, ötöt a kicsinyeknél, és hármat a nagyoknál. A hazai kórusok mellett a kicsinyek kategóriájába Kínából kettő, Lengyelországból egy, a nagyobbakhoz Erdélyből egy kórus érkezett. A kórusok két fordulóban énekelhettek, délelőtt templomban, délután a színházban. Minden karnagy eldönthette, hogy énekel-e a kórusa kétszer versenyprogramot. Ez a dilemma kisgyerekek esetében elég súlyosnak bizonyult, mert a nagy hőségben bizony nem volt könnyű egy nap két műsort magas színvonalon végigénekelni.

Június 24-én, szombaton délelőtt a római katolikus templomban kezdődött a verseny. Ekkor már, az előző napokban túl voltunk Kodály-emlékfa ültetésen, Tóth Feri bácsi, Liszt-díjas karnagy visszaemlékezésének meghallgatásán, a kórusok felvonulásán, a pergő, látványeffektekkel színesített, változatos és látványos megnyitóünnepségen, és az első, Lakner Tamás által celebrált OpenSingingen. A koncertet a helyi iskola kórusa nyitotta meg, versenyen kívül énekelt hangulatos műsorával. A versenyzőket nemzetközi zsűri értékelte, Kurt Bikkenbergs Belgiumból, Silvere van Lieshout Hollandiából, illetve Tóth Ferenc, dr. Lakner Tamás és dr. Kabdebó Sándor.

A Jiangmenből érkezett pici gyerekek (plüssállatkáikkal a kezükben…) olyan Esti dalt énekeltek, hogy a magyar közönség is csak ámult-bámult. Meg is kapták a legjobb „Kodály-mű előadásáért” járó különdíjat. További programjukban sokfajta hangszín (némelyik talán kissé túlzott), hihetetlen fegyelem, kulturált éneklés - laza mozgással fűszerezve - jellemezte őket. Elgondolkodhattunk azon, mi kellhet ahhoz, hogy apró gyerekek ilyen fegyelmezetten létezzenek a színpadon.
A Campanella Gyermekkórus Sepsiszentgyörgyről érkezett. Lőfi Gellért Attila karnagy vezetésével igényes műsort hoztak. Itt-ott, különösen fortéknál még kicsit nyers volt a hangzás, néhány tempó is inkább a kórus lehetőségeihez illeszkedett, semmint a kottában előírthoz. Kicsit furcsa volt Kocsár: Jubilate Deo kórusa vonóskari kísérettel, talán szerencsésebb lett volna a cappella megoldani, ha nem állnak rendelkezésre rezesek. Szeretnek énekelni, ez remekül érződik az előadásukon, és ezt az utat járva szépen fejlődhetnek is. Ők nyerték a „Kortárs mű legjobb előadásáért” különdíjat.

A Golden Lark Gyermekkórus Shijiazhuangból úgy tűnt, kicsit csalódottan távozott Komlóról. Való igaz, nagyszerű kórust láttunk, hallottunk, de nem volt szerencsés a műsorválasztásuk. Egyrészt kicsi gyerekeknek nehezen megoldható műveket hoztak, ilyen volt például Kodály: Hegyi éjszakák I., másrészt a zongorakíséret sokszor elfedte az éneklést. Talán eredményesebbek lettek volna kicsit könnyebb, a cappella műsorral, vagy jobban beállított hangszerkísérettel. A „Népi játék legjobb előadásáért” különdíjat ítélte nekik a zsűri.

A Napsugár Gyermekkar Nyíregyházáról Szőke Rita vezetésével méltóan képviselte a nyíregyházi kórushagyományokat. Mindkét megmérettetésen részt vettek. Érzékenyen muzsikáltak, szépen sikerült Hassler: Ave Mariája, Orbán: O Mariája, Kocsár: Psallite Deo-ja, illetve délután a Kocsár és a Bánkövi ciklus tételei és Karai: Hív a messzeség c. műve. Talán kicsit túlizgulták a versenyt, így néha hamis hangok is becsúsztak az előadásba. Ezt valószínűleg a gyerekek is érezték, hallották, így a megszokottnál kevésbé voltak felszabadultak, jókedvűek. Délutáni programjukkal elnyerték a „Legjobb műsorválasztásért” különdíjat.

A délelőtti programot a Testvérvárosok Terei Általános Iskola Nagykórusa zárta Pécsről, Taschnerné Sértő Ágnes vezetésével.  Az énekkar finom hangzása élvezhető volt, de fáradtnak, kicsit motiválatlannak tűntek a gyerekek. Sok minden eszünkbe juthat ilyenkor, például az, hogy mennyire nehéz itthon manapság énekkart szervezni egy félig énektagozatos iskolában, avagy vajon a populáris és könnyebb művek nem ütnek-e vissza, mert megtanulásuk alatt, ami sok időt igénybe vesz, meg is lehet unni őket (ez a probléma a komoly kihívást jelentő, nehezebb műveknél kevésbé áll fenn). Üde színfolt volt a délutáni műsorukban Ligeti: Pletykázó asszonyok vidám kánonja, de sajnálhattuk, hogy nem tudta a kórus azt a teljesítményt nyújtani, amire jobb napjaikban érezhetően képesek.

A délutáni programot a színházban, csakúgy, mint a délelőttit a templomban a helyi katolikus általános iskola kórusa nyitotta meg, újra üde, színvonalas rövid produkcióval. Délelőtt Dr. Makráné Kónya Melinda irányította az iskola kis- és nagykórusát, délután Pleszné Fényes Edit a kicsinyeket.

Csak délután hallottuk a lengyelországi Ostrowiec Świętokrzyskiből érkezett Wiolinki Gyermekkórust. Tizenhárom pici gyermek próbálkozott három szólamban egy kromatikus darabbal és az Esti dallal. Talán szerencsésebb lett volna kevesebb szólamú, könnyebb darabokkal próbálkozniuk, mert ez a két mű meghaladta az erejüket.

Szintén csak délután hallhattuk a kecskeméti Antanténusz Gyermekkart. Szegedi Ildikó vezetésével üde természetességgel muzsikáltak, jól fogták meg a művek karaktereit, és a műsoruk is éppen megfelelt a gyerekek életkorának. Hangulatos koncertprogramjuk, melyben Kodály, Papp Lajos, Decsényi János és Pászti Miklós gyermekeknek írt darabjaiból válogattak, méltán nyerte el a külföldi zsűritagok tetszését is, és lettek kategóriájuk győztesei.

A fesztivál meglepetéscsapata sokaknak (e sorok írójának is) a péceli Rutafa Kórus volt. Ők Pécelhez kötődnek, de iskolához nem. Karnagyuk, Szilágyiné Szalay Zsuzsanna a város gyerekeiből állította össze csapatát így elég széles skálán mozog az énekesek életkora. Nagyon szép hangon énekel a kórus, homogén, egészségesen erős, fényes a hangzás. A Biebl: Ave Maria sok szólama, a Vic Nees mű nehézsége feszegeti az énekkar határait, a régizene még nem a sajátjuk, de Kodály Vejnemöjnen muzsikál c. művét káprázatosan énekelték (zongorán kísért nagyszerűen a karnagy asszony középiskolás fia, Szilágyi Benjámin). Koncertprogramjaik igen hangulatosak voltak, így méltán nyerték el a közönségdíj mellett a fesztivál nagydíját, és a „Legszebb kórushangzás” díjat is.

Köszönjük a komlóiaknak, hogy újraélesztették a fesztivált, hogy nagyszerű körülményeket biztosítottak a kórusoknak a szereplésekhez, hogy élvezetes egyéb programokkal színesítették a fesztivált és tették lehetővé, hogy a gyerekek megismerkedhessenek egymással. Reméljük, két év múlva semmi nem akadályozza meg a következő találkozó megszervezését. Szurkoljunk, hogy így legyen.

–ks–

 

Kodály, Kodály és... Komló

 

 

2013: a Musicanti Gyermekkórus megnyerte a Komlói Kodály Gyermekkórus Fesztivál fődíját. Rendkívül különleges és meleg fogadtatásban volt részünk. Gyerekeink örömmel énekelték a magyar repertoárt és nagy élmény volt számukra a komlói kulturális környezet, különösen a Kodály ének-zenei iskola.

Idén az a megtiszteltetés ért, hogy zsűrizhettem a komlói fesztiválon. Az éneklés, hogy több ország énekesei együtt énekelnek, egy új perspektívát kínál minden egyes résztvevőnek. A kórusban való éneklés több egyszerű éneklésél. A kóruséneklés állandó kihívás, ami a résztvevőket megfontoltá teszi és olyan képességeket ad, ami később, felnőttként a való életben is hasznosítható.

Nyilvánvaló, hogy a fesztivál, növekszik, fejlődik, új módszerek után kutat, hogy a fiatalság figyelmét felkeltse. Ez nagyszerű és így is kell történnie. Jó volt látni, ahogy a szervezők és a város polgármestere együtt dolgoznak ezen. Habár a legtöbb európai országban, financiális okok miatt, a gyermekkórus éneklés, már nem tartozik a fontos ügyek közé, ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az emberi értékek továbbra is a legfontosabbak közé tartoznak. Komló szerencsés helyzetben volt, hogy a fesztivált így is meg tudta rendezni.

Minden gyereknek a világon szüksége van a szépség megtapasztalására, ahhoz, hogy teljes értékű felnőtté válhasson. Az éneklés művészete képes ezt a szépséget megadni és ennek felismerése az egyik legfontosabb feladat kell hogy legyen a tanárok, szülők, de még kormányzati szervezetek számára is. Vigyázni kell, hogy fesztivál továbbra is jól működjön, amit elérhetővé kell tenni nem csak a fiatal felnőtteknek, de a legapróbb gyerekeknek is. Ezt a megfelelő zenei program kiválasztásával (nyitó gála) és a további programok jó kitalálásával lehet.

Komló közössége felismerte a szépség iránti igényeket és felelősséget is vállal értük. Menjünk tovább ezen az úton és segítsünk a gyerekeknek megérteni a zenei kultúrát, engedjük, hogy találkozzanak énekesekkel a világ minden tájáról és hagyjuk, hogy felfedezzék a zenei kultúra erejét azáltal, hogy együtt énekelünk.

Gratulálok, Komló

Silvère van Lieshout
Zsűri tag Kodály Fesztivál 2017
The Hague, The Netherlands - szeptember, 2017.