2017.08.15.

A komlói Közösségek Háza immár 19 éve szervez nyári napközis tábort szervez az általános iskolás korosztálynak. A pedagógiai és a szakmai hátteret is az intézmény biztosítja. A gyerekek olyan komplex, kreativitást fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt, amelyek játszva segítik a különböző készségek és képességek alapjainak elsajátítását. Napirendünket, a tanév közbeni feszített időbeosztás helyett, oldottabb, családias légkörben, kötetlen játékkal, szabad kézműves foglalkozással tesszük változatossá. Tevékenységeink során a gyerekek egyéni igényeit és életkori sajátosságait is figyelembe vesszük. Arra törekszünk, hogy a tábor felejthetetlen élményt nyújtson a színes, változatos programokkal, és a sok játékkal.

Jelszavunk, ami egyben a hitvallásunk is:

„Semmi sem kötelező, csak a játék”

A tábori eszközök és az épület használatát házirendben szabályozzuk, melyet a tábor első napján ismertetünk a gyerekekkel és a recepción helyezünk el.
A programokat szakképzett, gyermekcentrikus pedagógusok és segítőik vezetik (9 felnőtt nevelő és 10 diák segítő, a napi munkát 2 takarító és 1 karbantartó segítette).

A tábor maximális gyermeklétszáma - a nagyszámú túljelentkezés miatt – heti 80 fő (az épület maximális kihasználtsága mellett), a tematikus heti turnusokra összesen 114 gyermek jelentkezett az idei évben.
A MEVID ZRT biztosította a résztvevők háromszori étkeztetését, az ebédeltetés a Nagy László gimnázium éttermében történt (kirándulások alkalmával úti csomag), figyelembe véve a gyerekek egyéni érzékenységét is. A forró napokon az épületben felállított automata biztosította a bőséges folyadékbevitelt, az épületen kívüli párakapu az enyhülést.
A kézműves foglalkozásokat kirándulások, nyári fürdőzések, akadályversenyek teszik színesé a programot. A 4 hetes napközis táborban színdarabokat és ifjúsági filmeket is készítünk a  gyerekekkel a tábori léttel, valamint az Őket foglalkoztató témakörökkel kapcsolatban. A napközi utolsó délutánján az elkészült alkotásokat levetítjük a táborban résztvevőknek és a meghívott hozzátartozóknak. Ebben az évben 2 alkalommal szerveztük meg a TÁBORI KI-MIT-TUD-ot, ahol a jelentkezők számot adhatnak tehetségükről, egyediségükről. Mindkét alkalommal sok jelentkező volt, akik leginkább tánc, ének és zenei tudásukról adtak számot. Minden résztvevőt oklevéllel, apró tárgyi ajándékokkal jutalmaztuk (összefoglaló kisfilm is készült).
A legkedveltebb foglalkozások: foci, kosár és röplabda, gyöngyfűzés, batikolás, agyagozás, gyertyaöntés, papírtárgyak készítése, az „Utazás a világ körül” elnevezésű tematikus foglalkozás, „Színház az egész világ”: kisfilmek készítése Piroska a farkas és az Emberke tragédiája címmel. A foglalkozásokról fotókat, filmeket készítettünk.
A tábor végén „elégedettségi kérdőívet töltettünk ki azoknak a szülőkkel, akiknek a gyermeke igénybe vette a tábor szolgáltatásait. Összesítve a felmérés nagyon szép és megnyugtató eredményt hozott, mely bizonyította a tábor szervezésének és megvalósításának sikerességét, visszaigazolta törekvéseink helyességét.

Néhány visszajelzés a Facebookon:
„Nagyon klassz volt, a gyerekek sok élménnyel gazdagodhattak. Köszönjük!” (J. D.)
„Úgy hallottam, hogy szuper volt a tábor. Gratulálok hozzá! :)” (V. T.)
„A legszuperebb tábor! :)” (K. A.)

„Nagyon szuper volt a tábor! E.-m 4 évig járt ide és mindennap boldogan mesélt, tele volt élménnyel. Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy a nyári szünetben volt ilyen lehetőség hogy ilyen kedves nevelőkkel ennyi változatos programmal elfoglalták gyermekeinket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom. Az én E.-m imádott ide járni, és minden nevelőt nagyon szeretett. Köszönjük ezt a 4 évet! Puszi mindenkinek :)????” (H. N. B.)

A tábor alapvető célja, hogy segítse azokat a családokat, ahol a szülők dolgoznak és nem tudnak megfelelő felügyeletet biztosítani gyermekeik számára. A gyerekek a tábor minden napján maradandó pedagógiai élményekhez jutottak, hiszen a táborban dolgozók sokoldalúak, kreatívak, a tudás gazdag tárházával rendelkeznek. Nagyszerű alkotások születtek, melyek egy részét kiállítottuk, másik részét haza vihették az alkotók. Minden nap hasznos és ötletes elfoglaltságokat kezdeményeztünk. A munkatársak között teljes az összhang, sok évi együttes munka eredményeként felkészülten, kidolgozott feladatokkal, programokkal tudtuk várni a táborkezdést, és a sok vidám gyermek tölthette felszabadultan a vakációját nálunk.

Köszönjük a szervezők, a nevelők, a diáksegítők, takarítók, a karbantartó és a konyhai személyzet nélkülözhetetlen munkájáért!

Képek a képtárban...

/www.komloiujsag.hu

Schaff Anikó