2016.11.02.

A Mecseki Láthatatlanok - ünnepi rendezvénysorozat

A 60. évforduló alkalmából a Közösségek Háza, Színház- és Hangversenyterem az 1956-os Emlékbizottság támogatásával, rendezvénysorozattal tisztelgett.

Október 14.
A rendezvénysorozat nyitányaként Gérecz Attila, a mártírhalált halt ’56-os költő emlékére a Rákóczi Szövetség vers- és prózamondó versenyt rendezett középiskolásoknak.
Részletek...

Október 17.
Az Óriáskiállítás és a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján a Közösségek Házában a képzőművészek kiállítása, az 1956 a nagyvilágban című dokumentum-gyűjtemény, a József Attila Városi Könyvtár 1956 könyvekben című kiállításai nyíltak meg.
Az ünnepélyes megnyitót követően Rozs András történész, nyugalmazott főlevéltáros, a téma kutatója tartott előadást az 56-os baranyai eseményekről, és a Mecseki láthatatlanok törénetéről.
Képek a képtárban...

Az óriáskiállítás archív képei egy hónapig láthatók a város középületeinek külső homlokzatán és az épületeken belül.
Képek a képtárban...

Október 17-20.
Tematikus filmklub előadásain négy, a kort felidéző film került vetítésre.

Október 18. és 20.
Kedden az általános iskolák felső tagozatosai, csütörtökön alsósai élményjátékban ismerkedtek a kor hangulatával, az 56-os eseményekkel.
Képek a képtárban: felsős -*- alsós

 

Október 21.
A KályHa közösségi színházi kezdeményezés napjaink új színházi módszerének segítségével a gimnázium diákjai maguk hozták létre produkciójukat, melyben ’56-ról alkotott gondolataikat, érzéseiket fogalmazták újra és vitték színre a gimnázium iskolai ünnepélye keretében.
Képek a képtárban...

A pályázati programban szakmai anyag készült az iskolák számára 1956 helyi, komlói eseményeiről, képzőművészeti katalógus és emlékplakett készült a közreműködők munkájának elismerésére.

Október 23.
A program zárásaként a Színházban Komló város polgármestere köszöntötte városunk ünneplő közönségét. A színház ünnepi műsorában a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános iskola tanárai mutatták be a Visszaemlékezések – 1956 és azután című összeállítást. A műsort követően a résztvevők a Közösségek Háza előtti ’56-os Emlékkőhöz vonultak, ahol a megemlékezés ünnepi szónoka dr. Hoppál Péter Kultúráért felelős Államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője volt. Az ünnepi program a Városház téren zárult, ahol lerótták tiszteletüket a Városháza falán elhelyezett emléktáblánál.
Képek a képtárban...

A programsorozatot az 1956-os Emlékbizottság támogatta.