2015.09.28.

NEMZETI KULTURÁLIS ALAP                   
Kulturális Fesztiválok Kollégiuma    
___________________________________________________________
Pályázati adatlap azonosító: A2009/N4984
Pályázati azonosító: 3707/12214

B E S Z Á M O L Ó


A Komlói Napok és Bányásznap eseményei 2015. szeptember 4-6-ig kerültek megrendezésre. Az eseményt több kísérőrendezvény is színesítette, melyek ezt megelőzően illetve követően kerültek lebonyolításra.
A rendezvény párhuzamosan több helyszínen zajlott Komló városában: az Eszperantó téren, a Városház téren, a Városi Sportközpontban, a Közösségek Házában, a KH Kertben, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben, a Színház- és Hangversenyteremben és a Múzeum Kertben.
Az eseményről a  város (www.komlo.hu) és intézményünk honlapja (www.khszinhaz.hu) tájékoztatta a városlakókat és az érdeklődőket.

A XVII. Komlóért Expo kiállítás és vásáron Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) köszöntötte a kiállítókat és a közönséget.
A rendezvény a Bányász-emlékműnél folytatódott, ahol országos, megyei szervezetek, a város és járás vezetői, külföldi és hazai testvértelepülések delegációi, civil szervezetek és pártok, bányászok és hozzátartozóik rótták le kegyeletüket, elhelyezték koszorúikat és virágaikat a hősi halált halt bányászok emlékére, köszöntőt mondott Pozsár Sándor, a KŐKA Kft. üzemvezetője.  Ezt követően a Színház- és Hangversenyteremben megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen a városi kitüntetések átadására került sor. A délután folyamán meglátogatta Komlót dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, és köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvény zárásaként a résztvevők a Súgólyuk Színház „Szerencse fel!” című műsorát láthatták.
A hivatalos ünnepségeket követően színes programok várták az érdeklődőket. A 48-as téren a Súgólyuk Színház utcaszínháza, a Közösségek Háza Kertjében a Nomád zenekar, Gipsy és barátai biztosították a jó hangulatot egy nyár-végi kerti-partin. Az Eszperantó téren a Pöndöly Néptáncegyüttes, és a New Generation szórakoztatták a közönséget, majd az Eszperantó téren az Anna & the Barbies zenekar élő koncertje volt a fő attrakció. Ezt követően Pepe és vendége Stereo Palma szolgáltatta az éjszakai mulatozóknak a talpalávalót.
Másnap délelőtt az Eszperantó téren a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület koordinálásával a Civil  Ízek Utcája főzőversenye zajlott, a nagyszínpadon pedig a Pöndöly Néptáncegyüttes és vendégeik mutatkoztak be. Délután a Cs. Í. T. zenekar és a Nomád Blues Rock zenekar koncertje melegítette fel a hangulatot. Este az Eszperantó téri nagyszínpadon a Keresztes Ildikó Band élő koncertet adott. A rendezvénysorozat fénypontja a hosszú és látványos tűzijáték volt, melyben zenére váltották egymást a színes röppentyűk, görögtüzek, tűzijáték bombák, rómaigyertyák. Az estét a Juice Team zenekar fergeteges utcabálja zárta.
Szeptember 6-án  délelőtt a Városház téren kézműves kirakodóvásáron vehettek részt az érdeklődők, ahol különböző művészeti csoportok is felléptek. Első alkalommal került sor a Múzeumkertben „Szárba szökkenő jövőnk” címmel a Zsolnay-kalászok ünnepélyes átadására és avatására. Ezzel új hagyomány indult útjára Komlón, erősítve az előző esztendőben született komlói gyermekek és családjaik kötődését szülővárosukhoz. Az avatáson komlói újszülöttek és szüleik, volt bányászok és hozzátartozóik, városvezetők, intézményvezetők, cégek és civil szervezetek vezetői és képviselői, városlakók vettek részt. A műsorban  közreműködött Horváth Éva és Kiss Anikó.
Az Eszperantó téren a Pöndöly Néptáncegyüttes és határon túli vendégeik, a vajdasági Kishegyesről érkezett Vackor tánccsoport, és a Fekete Láng Néptánccsoport adtak színvonalas műsort.
Délután a Sportközpontban a Baranya Megye Szépe verseny középdöntőjére került sor.  Az Eszperantó téren a 40+, majd  a RockToRock zenekar koncertezett, este Hobo és bandája élőkoncertjét láthatta a komlói közönség. A Komlói Napok és Bányásznap programjainak sorát a Carlos Acoustic zenekar koncertje zárta.
A kísérőrendezvények is számos értékes, színes programot kínáltak. Augusztus 29-től A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a KH Fotóműhely fiatal fotográfusainak kiállítása látható a Közösségek Háza Aulájában. Augusztus 31-én, hétfőn 17 órakor „A kőrózsa megfakadt” című könyvét mutatta be Árgyelán György és Rott József a Városháza dísztermében. Szeptember 1-től „Nemkiállítás” címmel láthatóak Rákos Ildikó fotográfiái a Színház Aulájában. Szeptember 13-án, vasárnap „Jó szerencsét!” Bányász Emléktúrán több mint hetvenen vettek részt a természet szerelmesei a Hétdomb Természetbarát Egyesülettel. Első alkalommal mutatkozott be a KomlóArt Művészeti Alkotó Csoport, kiállításuk megtekinthető a KH Czanik galériájában. A Muzeális Gyűjteményben a Komló és Környéke Fiatal Alkotóinak tárlata nyílt meg.

A rendezvények jelentős részét a Közösségek Háza a jelen NKA pályázati forrásból, és a hozzá kapcsolódó önrészből finanszírozta. A fennmaradó részre az intézmények saját költségvetésükből és a Képviselő-testület 8/2015. (III.06.) sz. számú költségvetési rendeletében a városi nagyrendezvényekre elkülönített keretösszegből biztosították a fedezetet.

A rendezvény idején 8 helyszínen zajlottak a programok: koncertek (10), táncbemutatók (5), kiállítások (4), közösségi programok (3), színházi előadás, megemlékezések (4), kézműves vásár, játszóház, tűzijáték, vidámpark, gasztronómiai rendezvény, szépségverseny, mindenki megtalálhatta a kedvére valót.
Vendégeink voltak Komló és a környékbeli települések lakói, elszármazott komlóiak, hozzátartozók, barátok és testvérvárosaink küldöttségei. A kiállításokat, kulturális rendezvényeket átlagosan 100 fő látogatta, a koncerteket 300-400 fő, az Eszperantó téri élő koncerteken 2000 fő vett részt.
Közreműködtek a városban működő művészeti csoportok, és országosan ismert művészek. A Komlói Napok és Bányásznap programjai az igényes szórakoztatás mellett kulturális értékeink közvetítését, fiatal művészeink népszerűsítését és a város közösségének találkozását szolgálta. A programban modern táncosaink, gyermek néptáncosaink, fotográfusaink (kiállítás A Magyar Fotográfia Napja alkalmából), a térség fiatal és felnőtt képzőművészei (KomlóArt művészcsoport, Fiatal Komlói és Kistérségi Alkotók Kiállítása), vendégeink Vajdaságból (Vackor néptánccsoport) mutatkozhattak be a szélesebb közönség előtt.

Közreműködő partnereink voltak a város és a térség intézményei és civil szervezetei: Komló Város Önkormányzata, Komló Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, Komlói Rendőrkapitányság, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Komlói Polgári Védelmi Iroda, Hegyhát Média, József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, ANTSZ, Komlói Polgárőr Egyesület,  a város iskolái, a Fair Expo Kft., Városi Sportközpont, DÖKE, Hétdomb Természetbarát Egyesület, Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület.
A programokban 29 egyéni fellépő és művészeti csoport, 18 civil közösség működött közre, összesen 380 fő.
Programjainkkal a regionalitást erősítettük, valamint tovább ápoltuk az európai kulturális és művészeti együttműködéseinket, testvérvárosaink közösségeivel és külföldi művészeti csoportokkal kialakított kapcsolatainkat. A fiatalok számára nyújtott programkínálatunkat bővítettük, újabb programelemként valósítottuk meg „Szárba szökkenő jövőnk” címmel a Zsolnay-kalászok átadó ünnepségét.
A rendezvény komplett és változatos programot biztosított a komlói családok számára, egy tartalmas hétvégén adott teret a komlóiak találkozásának, fontos alkalma volt a távolabb élők hazalátogatásának, ezzel erősítettük a komlóiak identitását és egészséges lokálpatriotizmusát.
A rendezvények ingyenesen voltak látogathatók. A programokat összességében 6800 fő látogatta meg.
A Komlói Napok és Bányásznap a város intézményei, civil szervezetei és vállalkozásai összefogásával valósult meg, tovább erősítve a cégek, az intézmények és a civil szervezetek kapcsolatát. A kulturális kapcsolatok mentén élénkülnek a gazdasági kötődések is. A rendezvény fontos turisztikai attrakciója a régiónak, amelynek a környék településeinek lakói, és a városba érkező vendégek is részesei. A Komlóért Expo a térség vállalkozásainak jelentős bemutatkozási és találkozási lehetősége, ahol reklám lehetőségekhez juthattak a megjelenők. 38 térségi közösség, vállalkozás és intézmény állított ki, mutatta be színes komlói tevékenységét, termékeit.
A programok heteken keresztül lázban tartották a várost, a rendezvény helyszínein, és a médiában is jelentős reklámfelületekhez jutottak szponzoraink.
A vendégek ellátásában közreműködő vendéglátó- és szálláshelyeken jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma, az étkezések és egyéb szolgáltatások igénybevétele. A látogatók és a résztvevők megismerhették Komló és környéke értékeit, reményeink szerint szép emlékeik mellett magukkal viszik jó hírünket szerte az országban és külföldön is - egy olyan város hírét, amely büszke bányászhagyományaira és a megváltozott világban is építeni kíván a múlt értékeire, megalapozva a közös jövő lehetőségeit.

A rendezvény programja már hetekkel az esemény előtt megjelent a helyi sajtóban. A helyi és regionális média rövid beszámolókban mutatta be a Komlói Napok hangulatát, programjait:
www.komloiujsag.hu 1.
www.komloiujsag.hu 2.
www.komloiujsag.hu 3.
www.komloiujsag.hu 4.
www.komloiujsag.hu 5.
www.komloiujsag.hu 6.
www.komloiujsag.hu 7.
bama.hu - Komlói Napok - eső és tömegek
bama.hu - Ma elkezdődik a Komlói Napok rendezvénysorozat
komlomedia.hu - video 1.
komlomedia.hu - video 2.
komlomedia.hu - video 3.
komlomedia.hu - video 4.
komlomedia.hu - video 5.
komlomedia.hu - video 6.

 

Programunk az NKA támogatásával jött létre!

 

Komló, 2015. szeptember 28.

P.H.

Horváth Lászlóné