2014.09.14.

NEMZETI KULTURÁLIS ALAP                  
Kulturális Fesztiválok Kollégiuma
________________________________________
Pályázati adatlap azonosító: A2005N1960
Pályázati azonosító: 3707/11720

 

B E S Z Á M O L Ó

 

A Komlói Napok és Bányásznap eseményei 2014. szeptember 5-7-ig 24. alkalommal kerültek megrendezésre. Az eseményt több kísérőrendezvény is színesítette, melyek ezt megelőzően illetve követően kerültek lebonyolításra.
A rendezvény párhuzamosan több helyszínen zajlott Komló városában: az Eszperantó téren, a Városház téren, a Városi Sportközpontban, a Közösségek Házában, a KH Kertben, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben, a Színház- és Hangversenyteremben.
Az eseményről a  város (www.komlo.hu) és intézményünk honlapja (www.khszinhaz.hu) tájékoztatta a városlakókat és az érdeklődőket.

A hagyományos Bányásznapok folytatásaként 1990 óta szervezzük meg a Komlói Napokat, amely a térség legjelentősebb rendezvénye: városunk egész közösségét érintő kulturális rendezvény, amelyet rendszeresen látogatnak egykori komlói lakosok, közelebb és távolabb élő családtagok, rokonok, ismerősök és a térségünkből ideérkezők.
A rendezvény célja, hogy kiemelkedő kulturális programokat, igényes szórakozási lehetőséget biztosítsunk városunk lakói részére. Kiemelt célunk, hogy bemutassuk városunk értékeit, és rendezvényeinkbe minél nagyobb számban vonjuk be a fiatalokat.
Az utóbbi években – ahogy ezt a rendezvény neve is jelzi – nagyobb hangsúlyt fektetünk a bányászhagyományokra, amely ebben az évben a Múzeum kertben épült, Bachmann Zoltán által tervezett Bányász emlékhely avatásával vált hangsúlyossá.

PROGRAM...

Az eltervezett programok sikeresen és maradéktalanul megvalósultak, a „Jó szerencsét!” Bányász Emléktúra” az időjárás miatt október 12-ére lett elhalasztva.

A programsorozat első rendezvényén a Sportközpontban a XVI. Komlóért Expo kiállítás és vásáron dr. Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár köszöntötte a kiállítókat és a közönséget. A délután folyamán látogatást tett Komlón dr. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.
Délben a Kenderföld-Somági Általános Iskola jubileumi flashmobbal lepte meg a Városház téren összegyűlteket.  Délután a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Városház téren, a Kispöndöly  és  határon-túli vendég-együtteseik közreműködésével.
A rendezvény a Bányász-emlékműnél és Emlékfalnál folytatódott, ahol országos, megyei szervezetek, a város és járás vezetői, külföldi és hazai testvértelepülések delegációi, civil szervezetek és pártok, bányászok és hozzátartozóik rótták le kegyeletüket, elhelyezték koszorúikat és virágaikat a hősi halált halt bányászok emlékére (http://www.youtube.com/watch?v=DwsN2QEeRxA). Ezt követően a Színház- és Hangversenyteremben megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen a városi kitüntetések átadására került sor. A rendezvény zárásaként a résztvevők a Pöndöly és vendégcsoportjainak Barátság tánclépésben című műsorát láthatták.
A hivatalos ünnepségekkel egyidejűleg színes programok várták az érdeklődőket. A Közösségek Háza Kertjében Gipsy és barátai: a Piros Gőzmozdony, az 5-let és Nomád zenekarok biztosították a jó hangulatot egy nyár-végi kerti-partin. Az Eszperantó téren modern tánc, kangoo-, karate és aerobik, hastáncbemutatók szórakoztatták a közönséget, a  Másvilág zenekar koncertje után Pepe és vendége Stereo Palma (aka Náksi) szolgáltatta az éjszakai mulatozóknak a talpalávalót.
Másnap délelőtt az Eszperantó téren a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület koordinálásával a Civil  Ízek Utcája főzőversenye zajlott, a nagyszínpadon pedig a Magyaregregyi Néptánccsoport és csehországi vendégeik (Dechový Orchestr Mladých a Mažoretky), és a Komlói Fekete Láng együttes arattak sikert a jelenlévők körében. Délután a Wery-Take és a Nomád Blues Rock zenekar koncertje melegítette fel a hangulatot.
Délután került sor a Múzeumkertben az újonnan elkészült Bányász Emlékhely avatására, a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola iskola kórusa, a Pöndöly és vendégei, és a Felsőszilvási Bányamanók közreműködésével. Az avatáson volt bányavezetők, bányászok és hozzátartozóik, városvezetők, intézményvezetők, cégek és civil szervezetek vezetői és képviselői, városlakók vettek részt. De jelen voltak a bányászati gyűjtemény és emlékhely megvalósulásában kiemelt szerepet vállalt beremendi, valamint Horvátországból érkezett beliscei vendégek is.
Este az Eszperantó téri nagyszínpadon a P. Mobil zenekar volt a sztárvendég. A rendezvénysorozat fénypontja a tűzijáték volt, melynek újdonsága, az erőmű kéményéről legördülő „görögtűz” koronázta meg az estét. Ezt követően a Perfect Slágerzenekar utcabálja zajlott. A Zrínyi Klubban a Másvilág zenekar tartotta 5 éves jubileumi koncertjét.
Szeptember 7-én  délelőtt a Városház téren kézműves kirakodóvásáron vehettek részt az érdeklődők, ahol kangoo-, karate és aerobik csoportok is felléptek. A délelőtt meglepetése az EGYMI tanulóinak és pedagógusainak flashmobja volt, mely a jelenlévőket is bevonta a megmozdulásba. Az Eszperantó téren a Barátság tánclépesben címmel a Pöndöly Néptáncegyüttes és határon túli vendégeik - a romániai Barótról érkezett Mozaik tánccsoport, és a szlovákiai Párkányból érkezett Kisbojtár Táncegyüttes - adtak színvonalas műsort.
Délután a Sportközpontban a Baranya Megye Szépe verseny felnőtt középdöntőjére került sor. 
Az Eszperantó téren a Cs.Í.T., majd  a RockToRock zenekar koncertezett, este a Beatrice élőkoncertjét láthatta a komlói közönség.
A Hotel Béke előtti Márka-Csille Emlékhelynél volt bányászok és hozzátartozók gyújtottak mécsest elhunyt társak, családtagok emlékére.
A Komlói Napok és Bányásznap programjainak sorát a Juice Team zenekar utcabálja zárta.
A kísérőrendezvények is számos értékes, színes programot kínáltak. Augusztus 28-án Árgyelán György újabb, „Komló egy bányaváros kulturális metszetei” című kötetét mutatta be. Másnap A Magyar Fotográfia Napja alkalmából Kis-Marics Tamás tanítványai fotókiállítása nyílt meg a Közösségek Házában. A IX. Fiatal komlói és kistérségi alkotók tárlata a Muzeális Gyűjteményben, Székely Renáta grafika- és festménykiállítása pedig a Színház- és Hangversenyteremben volt látható. Szeptember 6-án a DÖKE szervezésében 25-50-75-100 km-es kerékpáros teljesítménytúra indult a Közösségek Házától.

A rendezvények jelentős részét a Közösségek Háza a jelen NKA pályázati forrásból, és a hozzá kapcsolódó önrészből finanszírozta. A fennmaradó részre az intézmények saját költségvetésükből és a Képviselő-testület a 5/2014. (III.07.) sz. számú költségvetési rendeletében a városi nagyrendezvényekre elkülönített keretösszegből biztosították a fedezetet.

A rendezvény idején 8 helyszínen zajlottak a programok: koncertek (10), táncbemutatók (4), kiállítások (4), közösségi programok (3), színházi előadás, megemlékezések (3), kézműves vásár, játszóház, tűzijáték, vidámpark, gasztronómiai rendezvény, szépségverseny, mindenki megtalálhatta a kedvére valót.
Vendégeink voltak Komló és a környékbeli települések lakói, elszármazott komlóiak, hozzátartozók, barátok és testvérvárosaink küldöttségei. A kiállításokat, kulturális rendezvényeket átlagosan 100 fő látogatta, a koncerteket 300-400 fő, az Eszperantó téri élő koncerteken 2000 fő vett részt.
Közreműködtek a városban működő művészeti csoportok, és országosan ismert művészek. A Komlói Napok és Bányásznap programjai az igényes szórakoztatás mellett kulturális értékeink közvetítését, fiatal művészeink népszerűsítését és a város közösségének találkozását szolgálta. A programban modern táncosaink, gyermek néptáncosaink (Barátság Tánclépésben, Expo színpad), fotográfusaink (kiállítás A Magyar Fotográfia Napja alkalmából), a térség fiatal és felnőtt képzőművészei (KomlóArt művészcsoport, Fiatal Komlói és Kistérségi Alkotók Kiállítása), vendégeink Csehországból, Felvidékről és Erdélyből (Dechovy Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, Székely Renáta képzőművész, Kisbojtár, Mozaik csoportok) mutatkozhattak be a szélesebb közönség előtt.

Közreműködő partnereink voltak a város és a térség intézményei és civil szervezetei: Komló Város Önkormányzata, Komló Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, Komlói Rendőrkapitányság, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Komlói Polgári Védelmi Iroda, Hegyhát Média, József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, ANTSZ, Komlói Polgárőr Egyesület,  a város Iskolái, a Fair Expo Kft., Városi Sportközpont, DÖKE, Hétdomb Természetbarát Egyesület, Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület, Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, a Magyaregregyi Hagyományőrző Néptánccsoport.
A programokban 33 egyéni fellépő és művészeti csoport, 17 civil közösség működött közre, összesen 380 fő.
Programjainkkal a regionalitást erősítettük, valamint tovább ápoltuk az európai kulturális és művészeti együttműködéseinket, testvérvárosaink közösségeivel és külföldi művészeti csoportokkal kialakított kapcsolatainkat. A fiatalok számára nyújtott programkínálatunkat bővítettük, újabb programelemként valósítottuk meg Barátság Tánclépésben címmel nemzetközi gyermek táncos műsorunkat, vendégeinket egyéb programokba is bevonva.
A rendezvény komplett programot biztosított a komlói családok számára, egy tartalmas hétvégén adott teret a komlóiak találkozásának, fontos alkalma volt a távolabb élők hazalátogatásának, ezzel erősítettük a komlóiak identitását és egészséges lokálpatriotizmusát.
A rendezvények ingyenesen voltak látogathatók. A programokat összességében 6500 fő látogatta meg.
A Komlói Napok és Bányásznap a város intézményei, civil szervezetei és vállalkozásai összefogásával valósult meg, tovább erősítve a cégek, az intézmények és a civil szervezetek kapcsolatát. A kulturális kapcsolatok mentén élénkülnek a gazdasági kötődések is. A rendezvény fontos turisztikai attrakciója a régiónak, amelynek a környék településeinek lakói, és a városba érkező vendégek is részesei. A Komlóért Expo a térség vállalkozásainak jelentős bemutatkozási és találkozási lehetősége, ahol reklám lehetőségekhez juthattak a megjelenők. 41 helyi közösség, vállalkozás és intézmény állított ki, mutatta be színes komlói tevékenységét, termékeit.
A programok heteken keresztül lázban tartották a várost, a rendezvény helyszínein, és a médiában is jelentős reklámfelületekhez jutottak szponzoraink.
A vendégek ellátásában közreműködő vendéglátó- és szálláshelyeken jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma, az étkezések és egyéb szolgáltatások igénybevétele. A látogatók és a résztvevők megismerhették Komló és környéke értékeit, remélhetőleg elviszik jó hírünket szerte az országban és külföldön is, egy olyan város hírét, amely büszke bányászhagyományaira és a megváltozott világban is építeni kíván hagyományos értékeire, lehetőségeire és a múltban elért eredményeire.

A rendezvény programja már hetekkel az esemény előtt megjelent a helyi sajtóban. A helyi és regionális média rövid beszámolókban mutatta be a Komlói Napok hangulatát, programjait:
http://www.partyzoo.hu/kepriport/2014-09-06-komloi-napok-komlo-koncertek-eletkepek-utcabalok
http://www.bama.hu/baranya/kultura/p-mobil-es-beatrice-a-komloi-napok-programjaban-567364
http://www.komloiujsag.hu/?p=21462
http://www.komloiujsag.hu/?p=21413
http://www.komloiujsag.hu/?p=21376
http://www.komloiujsag.hu/?p=21370
http://www.komloiujsag.hu/?p=21365
http://www.szoljon.hu/baranya/kozelet/megkezdodott-a-komloi-napok-459070
http://www.bama.hu/baranya/kozelet/megkezdodtek-az-idei-komloi-napok-570556

Képek a képtárban...

 

Programunk az NKA támogatásával jött létre!

 

 

Komló, 2014. október 10.

P.H.

Horváth Lászlóné