TÉRSÉGI KULTURÁLIS ADATBÁZIS

 

V. KULTÚRA

Kulturális élet
Programok fiataloknak, időseknek, civil szervezetek rendezvényei, könyvtár, közgyűjtemény, múzeum, gyűjtőkör, állandó és időszaki kiállítások, rendezvények

Művelődési házak

Bikal

Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

Bodolyabér

A községben művelődési ház nincs. Éves rendezvény: Márton napi Újbor Ünnep, Borverseny.

Egyházaskozár

 

Hosszúhetény

A Nemes János Művelődési Központhoz tartozó egységek: Tájház, Üvegkiállítás, Könyvtár. Jelenleg három szak alkalmazottal (1 fő könyvtáros, 2 fő művelődésszervező) és egy technikai faladatokat végző közcélú foglalkoztatottal működik az intézmény.
A Fő u. 154. sz alatti ingatlan (kultúrház) 1936 óta szolgál közösségi célokat. A házban jelenleg egy állandó kiállítás, egy időszaki kiállításra alkalmas terem és két klubterem áll rendelkezésre. Pályázati forrásból lehetséges az épület keleti szárnyának felújítására népviselet kiállítás és helytörténeti gyűjtemény elhelyezésére.
A Verseny u. 9-ben működik a közművelődési iroda és a könyvtár.Egy 2005-ben, Papp János által készített intézményhálózat fejlesztési terv szerint a nagyterem hiányát a Verseny utcai épület bővítésével ill. átalakításával célszerű és gazdaságos megoldani.
A rendezvények nagy része jelenleg is ebben az épületben zajlik.
A könyvtár naponta tíz óránan , szombaton 2 órában elérhető.

Kárász

A falusi turizmus itteni hagyományaira alapozva 1994 óta működik Kárászon a Keleti-Mecsek Egyesület falvai által működtetett Tourinform Iroda, melynek munkája szerves része a falu programjainak.
1998-tól Teleház áll a falu rendelkezésére, 1996-tól iskolabusz szállítja a gyermekeket óvodába, iskolába. 1997 óta falugondnok dolgozik a faluban. A 2003-tól mobilposta működése mellett megőrizték saját postahivatalukat, amely a Völgység - Hegyhát Takarékszövetkezettel működik közösen. Egy bolt és egy fogadó is üzemel a faluban.
A község háziorvosi, védőnői, állatorvosi hálózata is megfelelő.
A kulturális élet központja a 150 főt befogadni képes Faluház, mostani nevén IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér).
A Herman Ottó könyvtár heti 8 órában várja a könyvbarátokat, az olvasni vágyókat. A könyvtárban található a Falukrónika, egyéb helytörténeti füzetek, valamint a faluról írt szakdolgozatok másolatai és a Kühnel hagyaték egy része. Saját lapja jelenik meg havonta 1998-tól aLap címmel, szerkesztője: Pap Judit Elza. A kistérség egyházi központja Kárász, 2003-ban felújított plébániája öt falu hitéletét látja el Gyurosovics Mihály plébános személyében. Mezőgazdasága, állattartása jelentéktelen.

Komló

Zrínyi Klub; Dankó Pista Művelődési Ház; Német Klub; Közösségek Háza; Színház- és Hangversenyterem;

Köblény

 

Liget

1993-ban épült az épület helyi társadalmi munkával. Itt rendezzük a kulturális programokat. Tágas és szép az épület. Főzőkonyhával is rendelkezik.

Magyaregregy

A település és környéke már a rómaiak idején is lakott volt. 1554-ben már Egregy néven említi az írásos emlék, amely az éger fanévre utal. A középkorban itt állt a Szent Margit kolostor is, a Kálvária-dombon a XVIII. században épült fel a Mária-kegytemplom. A falu fölötti hegyen a XIII. században épült fel Márévár gótikus stílusban egy római őrtorony helyén, a XVI. században reneszánsz stílusban építették újjá a hajdani lovagvárat. A falu a török hódoltság alatt is lakott volt. A XVIII. század vége felé, és a XIX. század fordulóján németek telepedtek le a faluban. 1951-ig körjegyzőségi székhely volt, Vékény és Kárász település tartozott hozzá. Nevezetességei: Honismereti Faluház, Márévár - a XIII. században épült gótikus stílusban. A XVI. században reneszánsz stílusban építették át. A várban helytörténeti és élővilág-kiállítás látható. Mária kegytemplom. Máré csárda és strandfürdő.

Magyarhertelend - Barátúr

 

Magyarszék

 

Mánfa

A helyi kultúrház sajnos meglehetősen kis méretekkel rendelkezik, ezért rendezvényeink egy részét szabadtéren tartjuk. A programok inkább ősztől tavaszig valósulnak meg a művelődési házban. De civil szervezeteink rendszeresen használják klubfoglalkozásaik megtartására, illetve kiállítás rendezésére. A kultúrházban a következő programok valósulnak meg: versmondó verseny, bálok, gyerekfarsang, idősek napja, kiállítások, karácsonyi ünnepség, esküvők, duma-kör, nemzetiségi est, halloween nap.

Máza

A településen művelődési ház és könyvtár üzemel. Fontosabb programjaik a Mázai Fúvóstalálkozó, a Mázai Falunap, a Diófesztivál, Idősek Napja, Gyermeknap, Foltvarró Nap Mázai Advent Vasárnapok és Karácsonyi ajándékműsor.

Mecsekpölöske

Helyiségei: nagyterem, öltöző/büfé, konyha
Fenntartója Mecsekpölöske Községi Önkormányzat.
Állandó nyitvatartási ideje nincs. Rendezvények, gyermek játszóházak, bálok, idősek napja kerül megrendezésre.
Helyiségei: nagyterem, öltöző/büfé, konyha
Fenntartója Mecsekpölöske Községi Önkormányzat.
Állandó nyitvatartási ideje nincs. Rendezvények, gyermek játszóházak, bálok, idősek napja kerül megrendezésre.
Helyiségei: nagyterem, öltöző/büfé, konyha
Fenntartója Mecsekpölöske Községi Önkormányzat.
Állandó nyitvatartási ideje nincs. Rendezvények, gyermek játszóházak, bálok, idősek napja kerül megrendezésre.

Szászvár

 

Vékény

Vékény a Keleti - Mecsek egyik gyöngyszeme. A közel 160 fő lakosú kis település szép környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó kedves vendégeket. A parkjaiban kellemes séták, valamint a jó közérzetet elősegítő gondozott területek várják.
A pincesoron a helyi szőlősgazdák borai várják kóstolóra a vendégeket.

 

Kulturális élet, szabadidő, sport
Programok fiataloknak, időseknek, civil szervezetek rendezvényei, könyvtár, közgyűjtemény, múzeum, gyűjtőkör, állandó és időszaki kiállítások, rendezvények, szabadidős tevékenységek, sportesemények

 

Kulturális élet

Szabadidős, sport

Bikal

Könyvtárral és faluházzal rendelkezünk.
Kulturális programjaink a gyereknap, majális, falunap augusztus 20.-án, disznótoros novemberben, adventi vásár.

Halászléfőző verseny és focikupa. Buborékfoci bajnokság augusztus 20.-án. Kézilabda csapatunk bajnokságokon való részvétele.

Bodolyabér

Szőlősgazdák Egyesülete rendszeres rendezvénye: falu bortermelő múltjával összefüggésben rendezett Borverseny.
Község szervezésében bonyolított rendezvények: gyermeknap, falunap, nyugdíjasok napja, télapó és karácsonyi ünnepségek.

 

Egyházaskozár

Nagyobb rendezvényként említést érdemel a Falunap, mely hagyományosan minden évben június 29-én kerül megrendezésre. A településen élők ekkor emlékeznek meg Domokos Pál Péter csángókutatóról, aki egykoron a község lakója volt.

 

Hosszúhetény

Visszatérő rendezvények: (egy része civil szervezetek kezdeményezésére, szervezésében ill. aktív közreműködésével) Január: Téli túra, Sváb bál. Február: Magyar bál, Farsangi bál, Óvodás farsang és bál, Koszorúcska. Március: Nőnapi bál, Hetényi borok versenye. Április: Bárányles, Tájház túrák havonta áprilistól októberig, Kézilabdás bál, Tájházak napja. Május: Közösségek Napja, Pusztabányai majális, Zengő Lovas Kupa, Gyereknap. Június: Hetényi Talicskaolimpia, Elszármazottak Baráti Találkozó (3 évente), Bemutatkozik az iskola, Püspökszentlászlói Búcsú. Július: Arató nap (kétévente). Augusztus: Népviselet Napja. Szeptember: Bányász megemlékezés, Hetényi Szüret, Kulturális Örökség Napjai. Október: Búcsú. November: Hetényi Hétfő esték, Márton napi búcsú, Katalin bál. December: Szent Miklós napi borünnep, bormustra, kirakodó vásár, hangverseny. Időszaki kiállítások: évente öt-hat Könyvtár : 15.000 kötet , nyitva tartás naponta 10 órában, szombaton 2 órában.

A Sportegyesületben kézilabda férfi, női szakosztály, labdarúgó szakosztály.
A helyi népi együttesben és ifjúsági zenekarban elfoglaltságot találhatnak a zenét, néptáncot kedvelő fiatalok.
Koszorúcska, Hetényi Talicskaolimpia, Tájházas rendezvények Hetényi Szüret, Gyereknap, Püspökszentlászlói Búcsú, Bálok, Hetényi Fiatal Alkotók galériája.

Kárász

A kulturális élet központja a 150 főt befogadni képes Faluház. A Polgármesteri Hivatal épületében működik a Herman Ottó könyvtár.
Saját lapja jelenik meg havonta 1998-tól. Főbb ünnepek az Erzsébet-napi búcsú, a Gombafesztivál, a Falunap és a nyaranként megrendezett Hagyományőrző táborok rendezvényei. Kárász kulturális életéhez szorosan hozzátartozik a faluban működő Pajtaszínház és a 2007-benlétesített Mesekert, mely népszerű és közismert mesék megjelenített figuráival várja a gyerekeket.

 

Komló

A város kulturális életének színterei a József Attila Könyvtár, a Színház- és Hangverseny- terem és a Közösségek Háza, ahol szakkörök, klubok, énekkarok, kulturális, művészeti és színjátszó csoportok működnek. A Helytörténeti Múzeum a bányászat fotókkal, tárgyak kal illusztrált történetének bemutatása mellett a település fejlődésének dokumentumai val áll a látogatók rendelkezésére.
A Természettudományi Gyűjtemény a lepkefélék,
rovarok mellett gazdag kőzetanyag és kőzetminta-gyűjtemény birtokosa.
A város rendezvényei közül a legjelentősebbek:
- az 1972 óta kétévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál
- Déli Kapu Európa Nap - Örökség Fesztivál
- Megyei Felnőtt Néptánc Fesztivál
- Top Art Tófesztivál, melynek a sikondai tószínpad szolgál helyszínéül
- a bányásznapok hagyományait megőrző Komlói Napok rendezvénysorozat.

Komló dokumentálható sportélete 1922-től íródik, amikor is megalakult az első labdarúgó-csapat a településen. A hajdani labdarúgóegyesület jogutódja a Komlói Bányász Sport Klub (korábban Komlói Bányász Sport Kör), amely ma a város legnagyobb sportegyesülete. A klub legnagyobb sikereit a férfi kézilabdázók érték el. A jelenleg a harmadik vonalban játszó labdarúgók múltja is szépen csillog. Rajtuk kívül a női kosárlabdázók is belekóstoltak egy idény erejéig az élvonalbeli szereplésbe az 1990-es években. Az egyéni sportágak közül kiemelkedő az atlétika: a város eddigi két olimpikonja (Alföldi Andrea /1992/ és Czukor Zoltán /2000, 2004, 2008/) a gyaloglók közül került ki. A városban az alábbi sportágak űzhetők szabadidős vagy versenyszerű jelleggel, szervezett keretek között: aikido, asztalitenisz, atlétika, autó- és motorsport, biliárd, darts, fallabda, íjászat, kerékpár (moutain bike és túrakerékpár), kézilabda, kosárlabda, kung-fu, labdarúgás, lovassport, ökölvívás, petanque, röplabda, sakk, sportaerobik, sporthorgászat, sportlövészet, szektorlabda, teke, tenisz, természetjárás, triatlon, úszás, vívás. A fogyatékkal élők részére az értelmi fogyatékosok labdarúgó csapata és a látássérültek tekeklubja kínál lehetőséget a sportolásra. A város legnagyobb sportlétesítménye a Komlói Bányász Sporttelep, amely gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el a város szélén. Megtalálható benne egy 10 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, egy füves, egy műfüves és egy salakos edzőpálya, sportcsarnok, futófolyosó és tekepálya. A város szívében helyezkedik el a Sportközpont, ezerfős lelátójú csarnokkal és 33 méteres medencehosszúságú tanuszodával. Fentieken kívül kisebb sporttermek és iskolai tornatermek szolgálják a sportolni vágyókat. Mecsekjánosi településrészen található meg a Dirtpark, amely a motokrossz, enduro, hegyikerékpár, off road, és quad műfajok kedvelőinek nyújt korszerű edzési és versenyzési lehetőséget.

Köblény

 

A könyvtár évente két rendezvényt tart, egyet a fiatalok, egyet pedig az idősebbek részére a Csorba Győző Könyvtár támogatásával. Az önkormányzat nőnapi rendezvényt tart a márc. 8-hoz legközelebb eső szombaton. Egész napos falunapi rendezvényt minden évben június utolsó szombatján tartja szintén az önkormányzat.

Liget

A kulturális élet mozgalmas, hiszen a helyi civil szervezetek, így a Ligetért Egyesület, a Ligeti Polgárőr Egyesület, valamint a Vöröskereszt helyi alapszervezete szinte minden hónapban szerveznek valamilyen programot a falubelieknek. A minden évben lezajló események közül a legfontosabbak: Farsangi mulatság, Gyermeknap, Falunap, Idősek napja, Tökös nap, Karácsonyi ünnepség. A falu amilyen kicsi, olyan nagy dolgokra képes, ha összefog. A virágosítás, a terület rendezése, a falunak egyéniséget adó óriási szalmababák kihelyezése ugyanis csak azért valósulhatott meg, mert a lakók ingyen és önként járultak hozzá a kivitelezéshez.
A könyvtár egyre bővülő könyvállománya nagyon sok érdekes és izgalmas olvasnivalóval várja az érdeklődőket hetente három alkalommal.

Szinte havonta vannak kulturális rendezvények és 2014 óta minden évben a fiatalok sportnapot szerveznek.

Magyaregregy

Magyaregregy: A település fontosabb rendezvényei közé tartozik a már hagyományokkal rendelkező Lakodalmas, a Falunap és a Búcsú, valamint az Egregyi Szüret.

 

Magyarhertelend - Barátúr

Magyarhertelenden könyvtár is működik. A település ezek mellett saját óvodával is rendelkezik.
A Magyarhertelendi körjegyzőséghez tartozó Barátúr településrész önálló programokkal várja az érdeklődőket. Ma már hagyományai vannak a Húshagyó Keddi Mulatságnak, a Falunapnak és Barátúri Búcsúnak, illetve itt tartják a Nyugdíjas Klubok Találkozóját is.

A faluban a sportolási lehetőséget biztosít a Magyarhertelend Sport Egyesület. Az egyesület a település lakóinak sportolási lehetőségét hivatott elősegíteni. Megalakították a labdarúgó csapatot, mely a megyei bajnokságban való szereplést tűzte ki célul.

Magyarszék

A helyi Faluházban sokszínű kulturális élet zajlik, ahol a progamok között nem csak a magyarszéki, hanem a környékbeli falvak lakói is találhatnak kedvükre valót. A község hírnevét a Német Ifjúsági Fúvószenekar mellett a nyugdíjas Énekkar, a Színjátszó Kör és a Borrend Egyesület öregbíti.
Magyarszék egyik legrangosabb rendezvénye, a „Széki Szalma Feszt”, avagy Jakab-havi Folklór Fesztivál, mely hazai és határon túli hagyományőrző csoportokat vonultat fel a gazdag programokon belül. Nagy hagyományai vannak még a Magyarszéki Nyár Program-
sorozatnak is. Ezen belül kerül megrendezésre a méltán nevezetes Széki szüret is. Egyéb fontos rendezvények a családi Majális és a Fúvóstalálkozó.
A településen német nemzetiségi iskola, óvoda és könyvtár is üzemel.
Rendezvények:Iskolai, óvodai farsang, svábbál, nőnapi bál, locsolóbál, gyermeknap, német nap, roma nap, Új kenyér ünnepe, Búcsúbál, Széki Búcsú és Falunap, Széki Szüret, Idősek világnapja, Márton napi vígasságok, Mikulás bál, Templomi Hangverseny, Szilveszteri bál.

Kiemelkedő sportesemények közé tartozik a futball bajnokság, bicikli verseny, petanque bajnokság, lovas vetélkedők és versenyek.

Mánfa

Mánfa Község több közösségi színtérrel rendelkezik, Kultúrház, Teleház, Árpád-kori templom, Kiss József téren található szabadtéri színpad, valamint focipálya helyszínt biztosítanak a község rendezvényeinek. Civil szervezeteink és a Mánfai Roma Nemzetiségi Önkormányzat is ezeken a helyszíneken tartják rendezvényeiket. Az Önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése kifejezetten jó.
A létesítmények kihasználtsága jónak mondható, hiszen tavasztól késő őszig az összes rendezvényt a civilek és az önkormányzatok is itt tartják. Ezek száma 20 és 25 között van. Többek között: gyermekfarsang, majális, gyereknap, falunap, szüreti bál, idősek napja, kiállítások, kórushangversenyek, szavalóverseny, mikulás ünnepség, karácsonyi ünnepség.
Fontos megemlíteni a különféle sportfoglalkozásokat.
Civil szervezeteink is bővelkednek sok színes programmal, bálokkal, roma nap, nemzetiségi est, „duma-kör”, Halloween nap, kreatív kuckó, ki mit tud, torna asztalitenisz bajnokság, kirándulások.
A Kiss József tér befogadó képessége körülbelül 1000 fő.
A Teleház helyiségében üzemel a Csorba Győző Könyvtár Mánfai Kirendeltsége, a Turisztikai információs pont, valamint az ifjúsági klub is.

- gyermeknappal egybekötött sportnap
- majális
- nyáresti hangversenyek
- Szent István Nyomában
- szüreti mulatság
- falukarácsony

Máza

A településen művelődési ház és könyvtár üzemel. Fontosabb programjaik a Mázai Fúvóstalálkozó, a Mázai Falunap, a Diófesztivál, Idősek Napja, Gyermeknap, Foltvarró Nap Mázai Advent Vasárnapok és Karácsonyi ajándékműsor.

A húsvéti és az őszi szünetben kézműves játszóház a gyerekek részére.
Június végén egyhetes nyári napközis tábor általános iskolás korú gyerekeknek.

Mecsekpölöske

A falu saját iskolával rendelkezik, mely - mivel Mecsekpölöskének nincs temploma korábban imaházként is szolgált.
Mecsekpölöskén a Falunapot minden évben Péter-Pál napja utáni hétvégén tartják meg.
Rendezvények: Gyermekprogramok, játszóház, Falunap, valamint a Művelődési Ház programjai.
A településen mozgó könyvtár működik, melyet megbízási szerződés alapján a Csorba Győző könyvtár működtet.
Ifjúsági szervezet nincs, mivel egyenlőre nincs igény rá.
Fő Civil Szervezeteink kik a kulturális élet vérkeringésében részt vállalnak a Mecsekpölöske Fejlődéséért Egyesület, illetve a Mecsekpölöske Polgárőr Egyesület.

A jövőben tervezzük egy tájház kialakítását, mely a népi értékek bemutatására rendezkedne be, illetve gasztonomai időutazást is jelentene az ide látogatók számára.

A harangtornyuk alatt egy kis kiállítás látható, mely a jövőben bővítésre kerül.

Mátéka- biciklitúra, melyet minden év május 1-jén rendezünk megfelelelő időjárási körülmények mellett. Táv: Mecsekpölöske – Magyarszék – Sikonda – Komló – Mecsekjánosi – Mecsekpölöske.
A nyár folyamán kreatív játszóházunk folyamatosan működik hétfőtől -péntekig augusztus 30. napjáig. Ezen program folyamán nemcsek a gyermekek felülegyelete megoldott, de kreatív játszóházi formában festés, rajzolás, gipszkészítés, népi mondókák tanulása, sport is folyamatos szerepet játszik. Újdonságként elmondható, hogy az idei évtől a játszóház keretein belül kirándulások is megszervezésre kerülnek.
Folyamatos kapcsolattatással bírunk a TDM Komlói szervezetével, DÖKÉ-vel.

Szászvár

Egyre nagyobb súllyal aknázzák ki természeti adottságaikat: a mezőgazdaság, a szőlészet-borászat, a falusi turizmus dinamikus fejlődése a leglátványosabb példa erre. A csodálatos szépségű környezet, a stabil infrastruktúra egyre több befektetőt, turistát, letelepedni vágyót vonz, amit, a település lakói és vezetői örömmel fogadnak és minden erővel támogatnak.
Szászvár fontosabb rendezvényei közé tartozik a Szászvár Pokla futó és kerékpárverseny, évente, tavaszi időpontban (Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesület), Pünkösdi Fesztivál (Német Nemzetiségi Egyesület), az évenként, augusztus 20-án megrendezésre kerülő Falunap (Önkormányzat), a szeptemberben tartott Szüreti Fesztivál (Szőlő és Bortermelők Baráti Köre Egyesület), illetve Adventi kézműves vásár és családi délután decemberben.

Szászvári Sportegyesület (labdarúgás, kézilabda, rally, természetjárók)
Szászvári Lövész Egyesület
Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesület (futás, kerékpározás, túrázás, hagyományőrzés!)

 

Bányászati és helytörténeti kiállítás: Cím: 7349, Szászvár, Bányász tér 1. ,
Tel.: Walke Márta 30/623-4693
Nyitva tartás: Keddenként 9-11 óráig
egyéb időpontban előzetes bejelentkezés után látogatható.
Fotók, tárgyak, ruhák, zászlók. A szászvári kiállításon megelevenedik a múlt: azok az évek, amikor még virágzott a bányászat, azok az évek, amelyek az itteniek szerint a legszebbek voltak.

 

 

Kiss György szobrászművész munkáiról készült fotókiállítás - Szent István Közösségi Házban
7349 Szászvár, Szent István u. 33.
Tel.: 72-389-036
Nyitvatartás:
H-P 10:00 - 18.00
Belépőjegy: nincs Kiss György (1852-1919) szászvári születésű, nemzetközi hírű szobrászművész volt. Ő alkotta többek között a Hősök terén álló Károly Róbert királyunk szobrát, több munkája díszíti az Országházat is. A mai Vadrózsa Vendéglő (Bartók Béla utca) épülete korábban a művész úr présháza volt.

 

 

Borház- Szőlészeti és borászati kiállítás
Cím: 7349 Szászvár, Bánya u. 25.
Tel.: Gyenis László, 30/256-54-75
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján
Belépőjegy: nincs
A Borház a helyi borösvény kapuja. Remek rendezvényhelyszín, emeletén tárgyi emlékek és írásos dokumentumok őrzik a helyi szőlő- és bortermelés múltját.

 

Vékény

Mozgókönyvtár működik a településen.
A vékényi falunap 2016. augusztus 6 napon kerül megrendezésre, a rendezvényen a vékényi Bencze-házban átadásra kerül egy helytörténeti múzeum és bemutatásra kerülnek a Vékényi Szociális Szövetkezet gyógynövény,- valamint az Endrődi Ökofarm biotermékei.
A rendezvényre a testvértelepülésekről is fognak érkezni vendégek. Mottója a település jövőkép alakítása.